bursuc

bursuc

duminică, 20 noiembrie 2011

Alex Rădulescu - Oricare dintre noi poate fi Holden


J. D. Salinger, De veghe în lanul de secară
Alex Rădulescu

Cartea De veghe in lanul de secară a fost scrisă de J.D. Salinger, un scriitor american născut în anul 1919 în New York. A început să scrie proză in liceu si a avut câteva publicatii la începutul anilor 1940. În timp a publicat 3 episoade din ceea ce avea să devină De veghe in lanul de secară: „Sunt nebun’’ şi „Uşoară rebeliune în afara Madison-ului’’. Cartea a avut...
succes cititorii fiind marcaţi de Holden Caulfield. Pe parcursul vieţii a mai scris: „Nouă povestiri’’ ,  „Franny şi Zooey’’, „Dulgheri, înălţaţi grinda acoperişului’’, iar ultima lui lucrare a fost „Hapworth 16’’. A murit în anul 2010, pe data de 27 ianuarie. Cartea citită de mine a apărut la Editura Polirom şi este tradusă de Cristian Ionescu.
            În carte este vorba despre un baiat, HoldenCaulfield, care învaţă la şcoala pregatitoare Pencey. Holden este exmatriculat. Acesta merge la un profesor de istorie cu care povesteşte. Profesorul îi arată teza şi începe sa îi citească referatul lui Holden despre egipteni şi îl muştruluieşte. Holden pleacă înapoi la internat în camera lui. După puţin timp apare un băiat pe nume Ackley. Cei doi povestesc un timp, după care intra in cameră colegul lui Holden, Stradlater care ieşea cu o vecină de-a lui Holden. Holden decide să plece mai devreme de la şcoală. Acesta se cazează la un hotel. Cheamă un taxi şi se duce la un bar unde a mai fost cu fratele lui, D.B. Pe drum poartă o discutie despre peştii dintr-un lac. Se întâlneşte cu o fostă prietenă de-a lui D.B. Holden se plictiseşte şi pleacă înapoi la hotel. În lift, lifterul era un peşte si îl întreabă pe Holden daca vrea o prostituată peste noapte, iar acesta îi raspunde ca da. Următoarea zi Holden se întâlneşte cu o fată pe nume Sally. Holden merge la un bar cu un prieten, Luce dar acesta pleacă mai repede pentru că avea planuri. Holden se decide să plece acasă, să vorbească cu Phoebe, sora lui mai  mică. Dupa ce reuşeşte să intre în casă, se duce în camera lui D.B. unde dormea Phoebe când acesta nu era acasă. Holden o trezeşte şi ea îşi dă seama că fost exmatriculat. Holden îi spune ca nu ar vrea să se facă nimic din ce a spus Phoebe si că ar vrea să supravegheze copiii care s-ar juca intr-un lan de secară. Holden decide sa plece spre vest si îi trimite lui Phoebe o scrisoare la şcoală în care îi spune ce are de gând. O aşteaptă să vină să îşi ia rămas bun. Phoebe apare şi îi spune lui Holden că vine cu el, fapt ce îl convinge să se întoarcă acasă.
            Titlul De veghe in lanul de secară vine de la episodul în care Holden îi spune lui Phoebe că ar vrea sa aibă grijă de un grup de copii care s-ar juca juca într-un lan de secară fără nici un adult înafară de el.
            Toate momentele din carte mi-au plăcut, în special momentul când surioara lui Holden vrea să plece cu el înspre vest, chiar dacă asta ar însemna să nu îşi mai vadă prietenii şi restul familiei . Părerea mea este că această carte ar trebui citită pentru că toti putem trece prin ceea ce a trecut Holden.

Un comentariu:

Nona Pop spunea...

Draga Alex,
Rezumatul tau este de admirat pentru felul in care cuprinde atat detalii semnificative care imbogatesc rezumatul, dar nu se lugeste pana in momentul in care sa te plictiseasca. Recomandarea si momentul preferat sunt formulate intr-un mod care ar convinge probabil pe oricine sa citeasca cartea. Bravo!