bursuc

bursuc

marți, 22 noiembrie 2011

Ianis Zacharis - Un roman pentru adulți și adolescenți


J.D.Salinger, De veghe în lanul de secară
Ianis Zacharis


  „De veghe în lanul de secară” este un roman scris de J.D.Salinger în anul 1951. La început a fost destinat  adulților, apoi a devenit tot mai popular printre adolescenți, datorită temelor abordate și limbajului folosit. Romanul a fost tradus în majoritatea limbilor de circulație internațională și se vând anual 250.000 de exemplare. A fost deseori criticat pentru...
libertatea cu care tratează subiecte precum rebeliunea sau tulburările mentale.
            Personajul principal, Holden Caulfield, este exmatriculat pentru rezultate slabe și se hotărăște să ia trenul spre New York, unde locuiește familia sa. Acolo se cazează la hotelul Edmont, pentru că nu vrea să își întâlnească încă părinții. El are o altercație cu o prostituată (Sunny) și peștele acesteia (Maurice). Holden se întâlnește cu o fostă prietenă (Sally), pe care o invită la un spectacol și apoi la patinoar. La finalul întâlnirii, cei doi se ceartă și Sally pleacă. Holden petrece 3 zile în oraș și în cele din urmă își vizitează sora mai mică (Phoebe) în timp ce părinții lor erau plecați.
            Holden locuiește o noapte la domnul Antolini,un fost profesor de engleză îndrăgit. Este însă deranjat de faptul că profesorul îl trezește mângăindu-l pe cap și pleacă a doua zi. Hotărând că vrea să plece spre vest, trece iar să o vadă pe Phoebe, care vrea să vină cu el. Holden se răzgândește și cei doi petrec o zi plăcută la grădina zoologică. În final, Holden face o aluzie la faptul că este bolnav și că stă într-un spital de boli mintale, dar că dorește să se întoarcă la școală.
            Titlul romanului se referă la o dorință ascunsă a personajului principal, inspirată dintr-o poezie greșit înțeleasă. Holden și-ar dori să fie cel care stă de pază la marginea unui lan de secară în care se joacă numeroși copii, ferindu-i să nu cadă în prăpastia alăturată. El admiră calitățile tipice copiilor, cum ar fi inocența și bunătatea, dorind să le găsească și la adulți. Prăpastia de la marginea lanului simbolizează maturizarea.
            Personal, mi-a plăcut latura amuzantă a cărții, prezentă, de exemplu, în momentul când Holden se uită pe geamul hotelului la „spectacolul” oferit de hotelul învecinat. Nu mi-a plăcut lașitatea lui Holden, atunci când acesta a hotărât să nu meargă direct acasă dupa ce fusese exmatriculat.
            „De veghe în lanul de secară” este unul dintre cele mai controversate romane ale secolului XX, provocând de-a lungul timpului multe discuții, atât în SUA, cât și în alte țări unde a fost publicat. Criticii au afirmat că romanul promovează valori negative, cum ar fi consumul de alcool și fumatul. În schimb, romanul are și aspecte pozitive, care încurajează tinerii să își caute drumul spre maturizare.

2 comentarii:

Darius spunea...

Bravo Ianis ai scris frumos, dar ai fost mult prea generalist..in rest a fost bine te-ai descurcat, bravo!;)

Nona Pop spunea...

Draga Ianis,
Imi place cum ai facut rezumatul. M-a incantat si perspectiva ta asupra titlului. O idee originala a fost si legatura cu alte critici ce s-au adus textului. Bravo!