bursuc

bursuc

duminică, 20 noiembrie 2011

Ada Stoiculescu - Una dintre preferatele mele



J. D. Salinger, De veghe în lanul de secară

Ada Stoiculescu


J.D.Salinger este autorul romanului De veghe în lanul de secară. El a scris şi alte cărţi de succes, cum ar fi: Nouă povestiri, Seymour, Fanny şi Zoey sau Dulgheri, înălţaţi grinda acoperişului. De veghe în lanul de secară a apărut la noi în anul 1964, la Editura pentru Literatură Universală. Cartea este tradusă de Regata Catrinca Ralea şi Lucian Bratu.

În romanul despre care vorbesc...
personajele sunt: Holden, un adolescent dintr-o familie bogată, cu doi fraţi şi o soră; Domnul Spencer, profesorul lui de istorie, Sally, colegii lui de la Pencey; sora lui, Pheobe, fetele de la bar şi bătrâna din tren. Majoritatea personajelor sunt adolescente (ex:Holden, Sally, colegii lui etc). Titlul trimite la momentul în care Holden îşi imaginează copiii care se joacă într-un câmp de secară, lângă o stâncă. Rolul lui e de a proteja copiii, să nu meargă prea aproape de marginea prăpastiei, iar asta îl face cu adevărat fericit. Cel mai mult mi-a plăcut momentul în care tânarul îşi vizitează sora mai mică şi petrece puţin timp cu ea. Dar nu mi-a placut cum s-a terminat cartea, cu Holden în spitalul de boli mintale. Toată acţiunea din roman se petrece în mare parte în New York,oraşul lui natal, înainte de vacanţa de Crăciun.

Această carte este una din preferatele mele. Îmi place modul in care tânărul Holden rezistă fără fratele său, Allie si D.B, care a plecat la Hollywood. M-a impresionat felul cum crede că toată lumea îl trădează, dar lui totuşi nu-i pasă. Oricine poate citi această carte, deoarece este foarte educativă prin modul în care ne învaţă să apreciem tot ce avem… în cazul lui Holden, familia.

Un comentariu:

Nona Pop spunea...

Draga Ada,
Interesanta recenzie si perspectiva asupra cartii. Bravo si bafta!