bursuc

bursuc

duminică, 20 noiembrie 2011

Alex Oprinca - Un singur defect: este o carte prea scurtă


J. D. Salinger, De veghe în lanul de secară
Alex Oprinca


După părerea mea, Jerome David ,,J.D.'' Salinger (1 ianuarie 1919-27 ianuarie 2010) a fost un scriitor foarte bun şi foarte popular. Recent, am citit o carte scrisă de el, numită De veghe in lanul de secară pe care a scris-o în anul 1951. Cartea pe care am citit-o eu a fost tradusă de editura Polirom în anul 2002.
În De veghe in lanul de secară este vorba despre un adolescent numit Holden Caulfield care nu invăţa prea bine la şcoală şi a fost dat afară. Ca să nu afle părinţii lui vestea cea neplăcută, a decis...
sa doarmă câteva nopţi în hoteluri şi pe străzi până vor primi un bilet de la liceu cu neplăcuta veste. Cât timp a stat pe străzi si prin hoteluri, Holden a trecut prin multe transformări interioare. A vrut să plece din New York înspre vest pentru că nu mai vroia să dea ochii cu părinţii lui. Holden avea o soră numită Phoebe pe care o iubea nespus de mult şi pe care a vrut să o viziteze inainte de a pleca din oraş , dar ea locuia cu părinţii lor, aşa că s-a strecurat noaptea la el în casă (ştiu că e cam ciudat) ca să îşi revadă sora. Cu drăgălăşenia ei , Phoebe l-a convins pe Holden să nu mai plece şi să se întoarcă acasă.
Ce v-am scris eu mai sus este un rezumat în care sunt menţionate doar câteva personaje dar, dacă vreţi să aflaţi prin câte a trecut Holden
şi prin câte nu a trecut, va trebui să citiţi cartea.
Ce mi-a plăcut cu adevărat la această carte au fost descrierile lui Holden care parcă apăreau in mintea mea instant şi de cele mai multe ori mi-a venit să râd de ele fiindcă erau foarte amuzante, dar nu prea mi-a plăcut faptul că în carte Holden nu a intalnit-o pe Jane, o prietenă foarte bună a lui Holden despre care a vorbit mult. A vrut de foarte multe ori să o sune sau să meargă la ea acasă , dar fiindcă nu ştia dacă a venit acasă de la şcoală sau nu, a tot renunţat.
Am uitat sa vă spun de ce titlul cărţii e De veghe in lanul de secară. Cartea se numeşte astfel datorită lui Phoebe, fiindcă ea l-a întrebat pe Holden ce vrea să devină , iar  el a zis că şi-ar dori doar să vegheze asupra unor copii care se joacă intr-un lan de secară.
În încheiere vreau doar să vă recomand această carte si să vă spun că are doar un singur defect şi acela este faptul că este prea scurtă. :)

2 comentarii:

Nona Pop spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Nona Pop spunea...

Draga Alex,
Ai avut niste idei originale si chiar amuzante( ex: singurul defect este faptul ca este prea scurta). Rezumatul e la subiect si nu te plictiseste. Mie una mi-a placut foarte mult.