bursuc

bursuc

miercuri, 23 noiembrie 2011

Magdău Iulia - O lecție de viață


J. D. Salinger, De veghe în lanul de secară
Iulia Magdău
            
              Personal, când am citit cartea, nu mi-a plăcut prea mult, având în vedere faptul că este scrisă cu două sensuri, sensul aparent şi sensul profund al lucrurilor, şi nu le-am înteles prea bine. Dar când mi-a fost explicată la scoală, şi am înţeles mai multe, mi-a plăcut tot mai mult.

Rezumatul carţii
            Cartea începe cu...
momentul în care el este încă la şcoala Pencey, dorind să-şi ia rămas bun de la profesorul de istorie. După aceasta, Holden a vorbit cu un coleg de şcoală şi s-a bătut cu cel de cameră din cauza prietenei lui Holden, Jane Gallagher. S-a hotărât să plece la New York, unde s-a cazat la un hotel. S-a distrat aproape toată noaptea pe seama a trei fete care nu erau prea deştepte şi nici nu dansau prea bine. După ce a plecat de acolo, a mers la un cabaret unde s-a îmbătat şi a fumat. Dar s-a întalnit cu o prietenă de-a fratelui lui, D.B., şi pentru a scăpa de ea s-a întors la hotel cu o prostituată, unde pentru o înşelătorie de-a ei împreună cu liftierul, Holden iarăşi a căpătat bătaie.
A doua zi şi-a dat întâlnire cu o prietenă, Sally, cu care a mers la un spectacol de teatru în care au jucat actorii ei preferaţi. După o discuţie despre ei la sfârşitul spectacolului, Holden a pleacat nervos cu Sally la patinoar. Când s-au plictisit de patinat s-au aşezat la o masă în cafeneaua patinoarului. Holden a invitat-o pe Sally să trăiască singuri undeva departe. S-a enervat si a pleacat după ce aceasta l-a refuzat.
 Şi-a sunat un fost coleg de la Whooton (fosta lui şcoală) şi l-a invitat în oraş. După câteva discuţi cu acesta, colegul lui a plecat, iar Holden a rămas singur şi s-a îmbătat. La un moment dat a sunat-o pe Sally, iar apoi s-a dus la baie unde şi-a mai revenit din beţie. A pleacat spre Central Park pentru a vedea dacă raţele sunt pe lac şi iarna. Acolo se gândeşte că va face pneumonie şi atunci sigur va muri. Deoarece îi era milă de sora lui, Phoebe, care ţinea mult la el, vroia să se ducă să o mai vadă o dată.
Când a ajuns la blocul lui a avut noroc că liftierul de noapte era nou şi nu îl cunoştea. A urcat la etaj, unde a intrat în apartament şi a vorbit cu Phoebe. Dar când au venit părinţii lor, Holden a plecat la soţii Antolini, unde şi-a petrecut o parte din noapte. După o întâmplare neplăcută cu domnul Antolini, un fost profesor de engleză, a mers la gară şi a dormit restul nopţii pe bancă.
A doua zi s-a dus la şcoală să îi lase bilet lui Phoebe cum că el pleacă. Dar aceasta a venit cu bagajul şi a zis că şi ea merge cu el. După o ceartă pe tema faptului că nu putea să meargă cu el, Holden i-a promis că nu mai pleacă niciunde, dar Phoebe tot refuza să vorbească cu el. Au mers la Grădina Zoologică, unde ea s-a dat pe căluşei şi totul s-a terminat cu bine.

Personajele
            Personajele cărţii sunt destul de multe ca număr, dar doar câteva au un rol semnificativ în carte. Personajul principal este Holden Caulfield, un adolescent de 16 ani, care ura lumea mincinoşilor şi a prefăcuţilor.
            Personajele secundare sunt puţine. Phoebe este, după părerea mea, cel mai important personaj secundar din carte, deoarece multe lucruri s-au întamplat din cauza ei. În al doilea rând ea este importantă şi pentru că Holden ţine foarte mult la ea. Al doilea personaj secundar ar fi Sally, fosta iubită a lui Holden.
            Personajele episodice sunt cele mai numeroase, deoarece Holden s-a plimbat prin multe locuri în cele patru zile descrise în carte. Ele sunt: Stradlater (colegul lui de cameră de la Pencey), Ackley ( colegul lui de şcoală, plin de coşuri), domnul Spencer (profesorul de istorie de la Pencey, mama lui Ernest Morrow, Sunny (prostituata) şi Maurice (liftierul hotelului unde Holden era cazat), Luce (fostul lui coleg de la Whooston), mama lui (cea cu care era să se întalnească când a mers acasă să vorbească cu Phoebe), soţii Antolini (la care s-a dus pentru că nu avea unde să doarmă), secretara şcolii şi bătrâna care i-a dus biletul lui Phoebe.
            Personajele figurante sunt: Jane Gallagher (cea mai importantă, deoarece Holden şi-a dorit pe tot parcursul cărţii să o sune, dar nu a apucat), tatăl lui Holden, fratele lui, D.B.(scriitor la Hollywood) şi fratele lui mort, Allie.

Titlul carţii
Cartea se numeşte „De veghe în lanul de secară” deoarece atunci când Phoebe vorbea cu Holden, la D.B. în cameră, aceasta l-a întrebat ce îi place. Iar el a spus că i-ar plăcea să stea la marginea unei prăpastii lângă un lan de secară în care se joacă copii şi, dacă se apropie cumva de prăpastie, el să stea acolo şi să-i prindă, ca şi în cântecul englezesc „Dacă cineva prinde pe careva venind prin lanul de secară”.

Ce mi-a plăcut şi ce nu mi-a plăcut
            Cel mai mult mi-a plăcut momentul soră-frate, acela când amândoi erau fericiţi, momentul de sfârşit al carţii. A fost emoţionant să îmi imaginez cei doi fraţi stând, unu în ploaie, iar celălalt pe căluşel, amândoi fericiţi.
            Nu mi-a plăcut partea cu prostituata. Adică nu ştiu de ce a acceptat! La 16 ani nu este normal să faci aşa ceva. În general, mi-a plăcut cartea, dar în acelaşi timp au fost şi părţi care m-au dezamăgit şi, personal, le consider nepotrivite pentru copii.

Recomandarea mea
            Nu este o carte rea! Este o carte provocatoare, e adevărat, dar are puţine părţi scandaloase, şi, până la urmă, ţin şi ele de viaţă. Dar oricum, aş sugera cartea oricui, mic-mare, pentru că mie mi-a dat o lecţie de viaţă şi clar de integrare în societate. Mi-a arătat că dacă vrei să te înţelegi cu prefăcuţii, trebuie să fii prefăcut, iar dacă vrei să te întelegi cu mincinoşii trebuie să fii mincinos. În cele patru zile descrise în carte, am văzut că lumea e rea şi bună în acelaşi timp, deci nu ai nevoie de mult timp pentru a fi nesuferit, rău, mincinos şi prefăcut sau genial, generos şi plin de imaginaţie.

4 comentarii:

Nona Pop spunea...

Mi-a placut mult recenzia ta...Iuliuta draga. Recomandarea ta insa este cea mai tare. Astept cu nerabdare urmatoarea recenzie.

maria c. spunea...

Foarte frumos, IULIA! Introducerea mi-a captat imediat atentia, iar restul recenziei a fost pe masura...

Enya spunea...

Draga Iulia, pot spune ca ai acoperit toate punctele cerute. Sunt covinsa ca aici avem de-a face cu o reusita. Felicitari!:)

sanziana spunea...

Ce bine ca noi, bursucii, avem un blog pe care putem sa vorbim despre ceea ce citim, necenzurat.Ce bine ca macar doamna profesoara de romana ne da acest drept,in rest...Cu ipocritii ar trebui sa te comporti ca un ipocrit,dar asta ar fi victoria lor .http://www.youtube.com/watch?v=YCuj3jqawxg