bursuc

bursuc

miercuri, 8 februarie 2012

Alex Rădulescu: "Cu cărţile pe masă" de Agatha Christie

Volumul „ Cu cărţile pe masă’’ este scris de  Agatha Christie, cunoscută ca o autoare de romane, povestiri scurte şi piese de teatru poliţiste. Operele sale, care au în general ca personaje principale pe Hercule Poirot sau pe Miss Jane Marple, au făcut ca Agatha Christie să fie numită „Regina Crimei”,  ea fiind considerată unul dintre cei mai importanţi autori ai acestui gen. Până în anul 2006 cărţile ei s-au vândut în două miliarde de exemplare. Agatha Christie a fost numită printre alţii, de Guinnes Book of World Records, cel mai vândut autor.
Volumul apare la Editura Rao şi este tradusă de Monica Sorina Andrei.
Acţiunea cărţii începe cu o seară obişnuită de bridge care se transformă în...
investigarea unei crime datorită morţii gazdei. Patru dintre invitaţi sunt suspecţi pentru că erau în aceeaşi cameră cu gazda şi oricare ar fi avut ocazia să o omoare. Suspecţii sunt interogaţi de comisarul Battle, ajutaţi de colonelul Race şi de dna Oliver. Comisarul Battle îi vizitează pe toţi punându-le întrebări despre trecutul lor. Dintre toţi suspecţii doar Anne Meredith a omis să vorbească despre două luni din viaţa ei, când aceasta a săvârşit o crimă, dar prietena ei, Rhoda Dawes, îi povesteşte doamnei Oliver totul. Poirot le face şi el o vizită fiecăruia dintre suspecţi punându-le întrebări, la prima vedere ciudate, dar care aveau scopul de a afla caracterul acestora, pentru a afla cine ar fi capabil să comită crima. Tot Poirot află şi un moment important din trecutul maiorului Despard, când acesta a ucis accidental un bărbat.
În final, cu metodele şi viclenia caracteristice, sau cum îi plăcea lui să spună „ materia cenuşie a lui Hercule Poirot”, acesta descoperă criminalul.
Personajul principal este Hercule Poirot - un detectiv care are metode mai deosebite de a prinde infractorii, metode care seamănă cu cele folosite de Sherlock Holmes. Personajele secundare sunt: doctorul Roberts - unul dintre suspecţi şi bănuit de otrăvirea a trei persoane, Anne Meredith –suspectă  şi una dintre posibilii ucigaşi ai unei bătrâne, maiorul Despard - suspect care în trecut a omorât  un om accidental, doamna Lorrmer - suspectă care şi-a ucis soţul în trecut, comisarul Battle - unul dintre cele mai importante personaje secundare, care a ajutat la demascarea criminalului interogând suspecţii, doamna Oliver şi colonelul Race care au ajutat la prinderea criminalului, Rhoda Dawes - prietena lui Meredith, care aproape a fost omorâtă de aceasta. Ca personaje episodice apar  Elsie Batt şi Luxmore.
Momentul meu preferat este cel în care detectivul Hercule Poirot, cu ajutorul unui actor care juca rolul martorului ocular, îl face pe criminal să mărturisească.
Semnificatia titlului reiese din ultimul capitol, în care Hercule Poirot spune cum a reuşit să descopere criminalul, cu alte cuvinte să „arunce cărţile pe masă”.
Recomandarea mea e să citiţi această carte pentru că este o carte captivantă, care te ţine în suspans şi, cei cărora le plac metodele lui Sherlock Holmes, în această carte vor găsi motive de încântare.








Niciun comentariu: