bursuc

bursuc

miercuri, 8 februarie 2012

Damaris Cernişov: "Charlie şi Fabrica de Ciocolată" de Roald Dahl



Romanul Charlie şi Fabrica de Ciocolată a apărut în anul 1964, fiind cea mai cunoscută naraţiune pentru copii scrisă de Roland Dahl. Acesta a publicat romane, nuvele şi povestiri care l-au făcut celebru. Pe lângă "Charlie şi Fabrica de Ciocolată’’, el a mai scris: ,,Vrăjitoarele’’(1983), ,,Uriaşul bun şi prietenos’’(1982), ,,James şi pisica uriaşă’’(1961), ,,Charlie şi marele Ascensor din Sticlă’’(1973) şi altele. De asemenea, el a scris şi poezii pentru copii:,,Revolting Rhymes’’(1982), ,,Dirty Beasts’’(1983), ,,Rhyme Stew’’(1989).
Întrebarea este: ,,Cum...
am dat eu peste carte?’’ Ei bine, nu a fost ceva special. M-am întâlnit cu acest autor într-o banală sală de bibliotecă. Venisem să caut altceva, mai precis o culegere de matematică, când o copertă galben-portocalie mi-a atras atenţia: pe fondul gălbui, un omuleţ cu joben şi baston părea că zboară cu capul în jos, urmărit de un băiat blond, ciufulit şi cu nasul mare. Imaginea de pe copertă m-a făcut curioasă să aflu conţinutul cărţii. Titlul m-a atras şi el: ,,Charlie şi Fabrica de Ciocolată’’. Nu cred că există pe lumea asta vreun copil căruia să nu-i placăun titlu atât de dulce.
Cartea ,,Charlie şi Fabrica de ciocolată’’ de Roald Dahl povesteşte aventura unui băiat pe nume Charlie Bucket, care trăieşte împreună cu părinţii şi bunicii săi, într-o căsuţă sărăcăcioasă de lemn, la marginea unui mare oraş. Familia Bucket trăia de pe o zip pe alta, din salariul tatălui. Din pricina sărăciei, marea dorinţă a lui Charlie era să mănânce după pofta inimii ciocolată. Acest vis al băiatului era accentuat şi de faptul că, în faţa casei lui, se găsea o imensă fabrică de ciocolată, proprietatea unui domn pe nume Willy Wonka.
Proprietarul fabricii a decis să lase cinci copii să viziteze fabrica, acum închisă. Copiii trebuia să fie selectaţi în urma unei promoţii: ei urmau să găsească cele cinci bilete aurii, ascunse în batoanele de ciocolată vândute. După mai multe încercări, eroul cărţii a reuşit să găsească un astfel de bilet şi a pătruns în fabrica visurilor sale. Intrarea în fabric reprezintă o poartă către o lume fantastică. Cei cinci copii sunt atraşi pe rând în tot felul de peripeţii, care mai de care mai stranii. Spre exemplu, unul dintre băieţi este atras într-un râu de ciocolată, iar o fetiţă este transformată într-o afină. Toate aceste peripeţii îi elimină pe rând pe patru dintre copii, până când rămâne doar Charlie. Astfel, el este ales ca successor al directorului fabricii de ciocolată. Băiatul accept acest lucru numai atunci când I se permite să îşi aducă întreaga familie la fabrică. Mai mult, el îl ajută pe domnul Wonka să-şi regăsească tatăl pe care nu-l văzuse de când era copil şi să se împace cu el. Cartea se încheie într-o notă optimistă: Charlie va trăi fericit alături de familia sa în fabrica de ciocolată.
Personajele acestei cărţi reprezintă oameni obişnuiţi din epoca modernă. Lumea descrisă în roman seamănă cu lumea noastră pentru că oamenii se împart în bogaţi şi săraci. Charlie reprezintă, împreună cu părinţii şi bunicii lui, tipul familiei unite şi iubitoare. Charlie reprezintă tipul eroului care trăieşte o experienţă iniţiatică: intrarea lui în universal fabricii de ciocolată este o ocazie de a cunoaşte lumea din jurul lui. El părăseşte mediul familial protector pentru a cunoaşte oameni noi şi a trăi experienţe noi.
Elementele de timp şi spaţiu nu sunt precizate cu exactitate. Autorul spune doar că acţiunea se petrece într-un mare oraş. Cititorul poate deduce că întâmplările se petrec în epoca modernă pentru că unele personaje folosesc calculatorul. Faptul că timpul şi spaţiul rămân vagi arată că semnificaţiile cărţii se referă la toţi copiii din toate colţurile pământului. Fiecare copil trebuie să cunoască lumea şi să iasă din cercul protector al familiei.
Cel mai mult mi-a plăcut la această carte faptul că amestecă realitatea cu lumea fantastică. Ca şi în ,,Alice în Ţara Minunilor’’, această carte ne stimulează imaginaţia, inventează locuri magice şi personaje fantastice, cum sunt piticii Umpa-Lumpa.
Tuturor le recomand să citescă „charlie şi fabrica de ciocolată” gândindu-se la viaţa lor. Fiecare dintre noi avem un vis, o fabrică de ciocolată a noastră, pe care le putem atinge doar cu perseverenţă şi răbdare. De asemenea, fiecare dintre noi ajungem în situaţii noi, stranii, cunoaştem oameni noi. Trebuie să ne bucurăm de ele, dar nu trebuie să uităm niciodată lecţia pe care ne-o dă Charlie: familia rămâne cea mai important şi trebuie păstrată unită.

Niciun comentariu: