bursuc

bursuc

vineri, 10 februarie 2012

Răzvan Oltean: "Ucenicul Vraciului" de Joseph Delaney

              Întâlnirea mea cu cartea a avut loc prin anul 2007 când am văzut prima dată romanul în Librăria Diverta. Ce m-a impresionat atunci foarte mult a fost coperta, dar mai ales avertismentul "A nu se citi dupa miezul nopţii". În acea zi am fost pur şi simplu fermecat de scrierea cu influenţe paranormale şi horror, dar părinţii mei nu mi-au dat voie să o cumpăr deoarece ziceau că e...
nepotrivită. 

În această carte se povesteşte de un copil pe nume Tom Ward care are 12 ani - ''13 în vară'' - şi este un al şaptelea fiu al unui al şaptelea fiu. Lui i se spunea aşa deoarece era înzestrat de la mama natură cu puterea de a vedea lucruri paranormale şi de a ascunde slujitori întunericului. Harul acesta a fost moştenit de la propria sa mamă care îl îndemna să fie silitor în ucenicia la Domnul John Gregory care era Vraciul Comitatului. După insistenţele mamei, tatăl lui Tom l-a dus la Vraci. Tom mai avea un frate pe nume Jack.


Jack era căsatorit cu Ellie şi aşteptau un copil. Dis-de-dimineaţă Tom a plecat cu domnul John Gregory. Primul obstacol al lui a fost să îşi înfrunte teama de Dealul Spânzuraţilor, un deal care ducea la Chipenden, dar şi la alte sate din Comitant. Acolo a avut loc în urmă cu o mie de ani un mare război, iar prizonerii armatei care pierdea erau spânzuraţi pe acel deal. Când au ajuns la gardul unde era despărţită ferma la miazăzi de deal, Tom a luat de 2 ori aer in piept si când a trecut şi mergea inainte a auzit crengi şuşotind, dar mai ales auzea soldaţi cum erau spânzuraţi. După ce a văzut Vraciul, i-a zis să se pună în locul unuia de spânzuraţi, iar atunci frica i-a trecut şi a văzut totul verde. După asta cei doi şi-au continuat drumul până în Horshaw, în timp ce Tom primea bucăţele mici de brânză. Când au ajuns, l-a dus în fosta casă unde a copilărit Vraciul, şi aici l-a pus să işi puna calitaţile paranormale în funcţiune.L-a lăsat singur vreo 5 ore pâna la miezul nopţii când trebuia să se duca în pivniţă, dar până la 12 noaptea tot auzea un om care tot venea şi făcea groapă în pământ, ca să-l ingroape pe Tom. La 12 noaptea şi-a înfruntat temerile şi-a mers în pivniţă. L-a auzit pe vraci povestindu-i că în fiecare noapte auzea acelaşi sunet ca şi el, şi a povestit fenomenul paranormal din casă: era vorba de un miner bolnav care şi-a omorât soţia şi a ingropat -o în pivniţă.După aceasta ei au continuat drumul si s -au dus în Chipenden,unde era casa de vară a vraciului.Când au ajuns ei au fost poftiţi la masă şi au mâncat. După aceea au dormit pâna la micul dejun cnd neascultând sfatul Vraciului: „când sună clopotul să cobori la micul dejun” a primit o palma peste ceafă de la duhul vraciului care avea grijă de casă şi de bucătărie.Cei 2 au început cursurile şi i- a arătat cea mai puternică vrajitoare numită Mama Malkin care era vie şi ţinută în pământ. Dimineaţa Vraciul l-a trimis peTom în oraş să facă provizii pentru o săptămână .


Tom se întâlneşte din nou cu Alice care-i aminteşte de promisiune şi-l roagă să-i ducă Mamei Malkin, o vrăjitoare captivă în gradina Vraciului, o turtă la miezul nopţii trei zile la rând.El i-a dus doar două turte pentru că drugii cu care era ţinută în pământ erau îndoiţi, dar ea tot a scăpat din puţ.Curajosul Tom se luptă cu ea pe un mal de pe un râu şi îl ajută foarte mult toiagul vraciului cu care a şi omorât –o. Apoi a scufundat-o în râu. După aceea el s-a dus la mătuşa Alice ca să recupereze copilul dispărut din care au fost făcute turtele.Vraciul se întoarce şi-l salvează de urmăritori şi-l anunţă că, deşi moartă, Mama Malkin nu şi-a părăsit, probabil, corpul şi-l va urmari pe Tom.


Vraciul îl trimite pe Tom la fermă. Mama Malkin îl găseşte dupa câteva zile şi-l posedă pe porcarul fermei. În urma confruntării, Mama Malkin este forţată să iasă, este mâncată de porci şi moare definitiv.Convins că Alice nu este complet de partea Întunericului, Vraciul o trimite împreună cu Tom la o mătuşă din Staumin pentru a o scăpa de influenţa rudelor sale vrăjitoare.


Cel mai important lucru în această carte este influenţa lucrurilor paranormale în viaţa cu zi de zi. Părerea mea este că între lumea paranormală şi cea reală vor exista întotdeauna fenomene stranii care pot să îţi facă rău.

Niciun comentariu: