bursuc

bursuc

joi, 9 februarie 2012

Patricia Paşcalău, "Amurg - Lună nouă" de Stephenie Meyer



"Lună Nouă" (titlu original "New Moon") este cel de-al doilea volum din seria de succes "Amurg", scrisă de celebra autoare contemporană, Stephenie Meyer, născută în anul 1973.
Când am început să citesc cartea, eram foarte entuziasmată şi nerăbdătoare să aflu prin ce aventuri vor trece protagoniştii Edward şi Bella. La început am crezut că cei doi sunt de nedespărţit, dar apoi mi-am dat seama că lucrurile se pot schimba foarte mult şi că o relaţie este foarte fragilă, mai ales atunci când...
cei doi îndrăgostiţi apartin unor lumi total diferite.
Romanul debutează brusc cu ideea obsesivă a Bellei că se apropie tot mai mult de moarte cu fiecare clipă care trece şi că atunci când va îmbătrâni nu va mai fi dorită de iubitul ei perfect şi veşnic tânăr. Totul începe cu aniversarea de optsprezece ani a Bellei. Familia Cullen îi organizează, fără voia ei, o petrecere la ei acasă. În timp ce desfăcea cadourile, Bella se taie accidental la deget, iar câteva picături de sânge sunt suficiente pentru a declanşa instinctul de prădător al lui Jasper, cel mai tânăr "vegetarian" din familia Cullen, care se aruncă într-un atac necontrolat asupra Bellei. Datorită surorii sale care vede viitorul, Alice, Edward a salvat-o pe Bella la timp. Aceasta este începutul sfârşitului.
Îngrozit de ceea ce s-ar fi putut întâmpla, vampirul decide să-si părăsească iubita şi să se mute din Forks împreună cu familia sa, pentru a o proteja pe Bella. Această hotărâre are numeroase urmări. Bella suferă foarte mult, se închide în sine, nemaifiind capabilă să trăiască in adevaratul sens al cuvântului, fiind doar in viaţă şi nimic mai mult. Toată lumea îşi face griji pentru ea. După patru luni în care este complet ruptă de realitate, Bella se trezeşte şi începe să relaţioneze din nou de dragul tatălui ei. În timp descoperă că atunci când se află în situaţii periculoase are halucinaţii şi vede imaginea lui Edward. Aşadar se decide să îşi cumpere o motocicletă în speranţa că gestul este suficient de necugetat şi primejdios pentru a-i oferi adrenalina de care are nevoie. În acest context începe prietenia dintre ea şi prietenul ei din copilărie, indianul Jacob, care o ajuta să repare două motociclete vechi. Datorită lui, Bella începe să se vindece şi treptat să treacă peste acele momente grele, dar nu de tot. Dar ca toată lumea, şi el ascunde căteva lucruri: este vârcolac. Bella îi află secretul după ce este atacată de Laurent, unul dintre foştii tovarăşi ai lui James, vampirul sadic care a încercat să o ucidă în trecut. Ea este salvată de un grup de lupi gigantici şi află că cel mai bun prieten al ei, Jacob, face parte dintre ei.
Problemele nu se încheie aici. Victoria, fosta iubită a lui James, este pe urmele ei. De asemenea, în unele momente, când Bella face lucruri necugetate şi prosteşti, îi poate auzi vocea lui Edward. Acesta este motivul pentru care, în una din zile, sare de pe o stâncă în apa rece si întunecată. Şi de aceasta dată, Jacob este acolo să o salveaze. Din nefericire, Alice a avut o viziune cu săritura Bellei şi a crezut că s-a sinucis, nevăzând şi partea în care este scoasă din apă de Jacob. Aceasta vine în Forks să vadă cu ochii ei dacă Bella mai trăieşte sau nu. Bella s-a bucurat foarte tare când a vazut-o, spre deosebire de Jacob. Rosalie, cealaltă soră adoptivă a lui Edward, îi spune acestuia ce a văzut Alice. Distrus şi nemaiputând să trăiască într-o lume în care nu mai există dragostea vieţii lui, Edward pleacă în Italia la Volturi, ca să îi roage să-l omoare. Între timp, Alice si Bella află de la Rosalie ce are Edward de gând să facă şi pornesc şi ele spre Italia într-o cursă infernală, contra timp sperând să îl salveze. Din fericire, cele două ajung la timp şi îl opresc să facă această mare prostie. După o confruntare aprigă cu garda Volturilor, tinerii vampiri şi Bella sunt lăsaţi să plece în viaţă, dar numai după ce au promis că o vor transforma şi pe Bella în vampir.
Într-un final, Edward şi familia sa se întorc în Forks. Pentru teama care i-a provocat-o prin dispariţia de trei zile, Bella este pedepsită de tatăl ei. De asemenea, Jacob, în încercarea de a o ţine departe de iubitul ei vampir, îi povesteşte tatălui ei despre motociclete, mărturisire care îi complică şi mai mult situaţia Bellei. Romanul se încheie cu o scenă emoţionantă în care Edward o cere în căsătorie pe Bella.
Întreaga actiune a romanului "Lună Nouă" se bazează pe ficţiune. Protagoniasta Bella este tipul persoanei mature, dar împiedicate, care are nevoie de protecţie. Se potriveşte cu Edward, vampirul, deoarece este puternic, rapid şi poate să aibe grijă de Bella. La fel este şi Jacob, vârcolacul. Deosebirea dintre cei doi este că Jacob îi poate oferi o viaţă normală Bellei, dar Edward nu. Acesta este unul dintre motivele petru care Bella îl alege pe Edward, şi anume, ea îşi doreşte o viaţă palpitantă, specială, iar vampirul îi poate oferi una. Bella este o fată comună din punct de vedere fizic, chiar banală, fără capacitatea de a excela în vreun domeniu, spre deosebire de iubitul ei nemuritor de o frumuseţe neomenească care este perfect în toate. Jacob este un adoleşcent de 16 ani de o frumuseţe exotică, înalt, atletic şi un mecanic desăvârşit. Tânărul vârcolac este impulsiv, prietenos, fidel, pasional, o persoana deosebit de deschisă şi caldă (Bella il numeşte "soarele meu personal").
Titlul cărţii are legătură cu una dintre cele mai întunecate faze ale lunii, luna nouă, sugerând astfel că Bella trece printr-o perioadă grea, întunecată din viaţă, datorită pierderii persoanei iubite. Cel mai mult mi-a plăcut partea în care Bella şi Alice gonesc spre Italia într-un Porsche galben. Acel moment este de suspans deoarece fiecare secundă este importantă în salvarea vieţii lui Edward. Partea care nu mi-a plăcut este aceea când Rosalie îi spune lui Edward că Alice a văzut-o pe Bella sărind de pe stâncă. Din cauza ei, Edward vrea să moară, iar salvarea lui le creează multe probleme si emoţii lui Alice şi Bellei.
Eu recomand această carte tuturor, în special fetelor, deoarece conţine tot ce îţi poţi dori de la o carte şi nu numai: acţiune, suspans, mister, supranatural, dragoste, prietenie, toate acestea fiind plasate într-un cadru real, de actualitate. Ideea existenţei vampirilor şi vârcolacilor este foarte apreciată în ziua de azi. De asemenea, o fată obişnuită îndrăgostită de un vampir superb este o imagine unică, interesantă si intrigantă. Toate acestea şi multe altele fac acest roman să fie una dintre cărţile mele preferate.

Niciun comentariu: