bursuc

bursuc

miercuri, 8 februarie 2012

Anca Vlas: "Charlie şi fabrica de ciocolată" de Roald DahlRoald Dahl s-a născut în 1916, în Ţara Galilor. După ce şi-a desăvârşit studiile în Anglia, a plecat în Africa, unde a lucrat pentru Compania Shell. A început să scrie în urma unui accident suferit în al Doilea Război Mondial, în care a luptat ca pilot. Este considerat astăzi unul dintre cei mai populari scriitori pentru copii. Dintre lucrările sale amintim: Vrăjitoarele, Matilda, Uriaşul Cel Prietenos etc. În anul 1983 a primit premiul Whitbread. A murit în 1990, la vârsta de 74 de ani.
Cartea “Charlie şi fabrica de ciocolata” a apărut prima dată în România în anul 2005 (Charlie and the Chocolate Factory-1964), tradusă din limba engleză de Cristina Iliescu pentru editura RAO.
Pentru prima dată m-am aflat...
faţă în faţă cu “Charlie şi fabrica de ciocolată” o carte pe care mereu mi-am dorit să o citesc, fără măcar să ştiu despre ce este vorba în ea. Am tot amânat lectura până într-o zi când curiozitatea mea a învins. Am deschis-o şi fără niciun pic de ezitare am început să citesc şi nu am mai putut renunţa la ea. După fiecare capitol povestea devine tot mai interesantăşi pentru prima data am simţit ca îmi place cu adevărat o carte.
Charlie Bucket, un băieţel care aparţine unei familii sărace, porneşte într-o călătorie pe care oricine şi-ar dori-o, în vizită la misterioasa fabrică de ciocolată a domnului Willy Wonka. Familia Bucket este o familie destul de numeroasă, formată din patru vârstnici, doi adulţi şi un copil. Ei sunt foarte săraci, locuiesc într-o căsuţă mică din lemn, trăiesc de pe o zi pe alta şi de obicei nu au bani nici pentru mâncare. Bunicuţul Joe, unul dintre bunicii lui Charlie, povesteşte despre Willy Wonka, un fabricant de ciocolată şi fabrica sa, care se află chiar în faţa căsuţei lor. Din cauza faptului că este spionat, dl. Wonka nu mai permite nimănui să intre în fabrica sa, până într-o zi când se hotărăşte să îi conducă într-un tur al fabricii pe cinci copii care găsesc nişte bilete aurii ascunse sub ambalajul a cinci batoane de ciocolată. Într-o zi Charlie găseşte un dolar pe jos şi cumpără un baton pe ambalajul căruia găseşte un bilet auriu. Alţi patru copii găsesc celelalte bilete. După numai câteva zile călătoria începe şi până la sfârşitul zilei patru din cei cinci norocoşi nu îl ascultă pe domnul Wonka şi de aceea dau de probleme. Cel mai cuminte este Charlie care priveşte cu uimire fiecare cameră a fabricii şi ascultă cu atenţie fiecare poveste spusă de Willy Wonka şi de aceea, acesta din urmă hotărăşte să-i dea fabrica lui Charlie fiindcă el este prea bătrân pentru a o mai conduce . Băieţelul devine cel mai fericit copil din lume.
Personajul principal a acestei cărţi este tânărul Charlie, un copil modest care aparţine unei familii umile, bine crescut, educat şi cuminte, nelacom şi mereu se mulţumit cu puţin. Oricine ar fi mândru să aibă un astfel de copil. Familia copilului are în componenţă alte şase persoane: domnul si doamna Bucket, părinţii lui şi cei patru bunici, bunicuţul Joe şi bunicuţa Josephina, părinţii domnului Bucket, bunicuţul George şi bunicuţa Georgina, părinţii doamnei Bucket. Un personaj secundar este Willy Wonka, cel mai mare şi cel mai deştept fabricant de ciocolată din lume, a cărui fabrică de ciocolată este şi ea la rândul ei cea mai mare fabrică de ciocolată din lume. Augustus Gloop, Veruca Salt,Violet Beauregarde şi Mike Teavee sunt ceilalţi norocoşi care au şansa să viziteze imensa fabrică a domnului Wonka. Toţi patru sunt nişte copii needucaţi, prost crescuţi, care mai de care mai înzestraţi, ai căror părinţi le fac toate poftele. Ei sunt însoţiţi de-a lungul călătoriei de părinţii lor.
Eu cred că fiecare dintre aceste personaje are ceva special, defecte sau calităţi pe care noi toţi ceilalţi nu le avem şi de aceea nu mă regăsesc în niciun personaj în totalitate.
Titlul „ Charlie şi fabrica de ciocolată” este perfect semnificativ pentru carte şi trimite la aventura lui Charlie în fabrica de ciocolată. De asemenea îl duce pe cititor cu gândul direct la un băiat şi o fabrică de ciocolată, nu ca şi în alte carţi unde titlul nu are aproape nici cea mai mică legătură cu conţinutul cărţii.
În această aventură au existat momente în care am simţit că fac parte din ea şi că mă aflu acolo. Totodată întâmplările haioase mi-au ţinut moralul ridicat şi din acest motiv m-am bucurat că citesc această carte. În concluzie, mi-a plăcut „ Charlie şi fabrica de ciocolată” cel mai tare din motivele sugerate mai sus. Chiar dacă opera lui Roald Dahl m-a fascinat, au existat şi momente când m-a plictisit şi tocmai din acest motiv cred ca este prea simplă.
Eu aş recomanda cartea oricărui copil care vrea să descopere şi să se distreze datorită momentelor hazlii prin care trec personajele, însă nu cred că este potrivită adultilor sau adolescenţilor. Totuşi, fiecare dintre noi, cititorii, ar putea-o (re)citi pentru a se relaxa şi a se simţi din nou copil.

Niciun comentariu: