bursuc

bursuc

vineri, 10 februarie 2012

Rareş Jeler: "Tom Sawyer detectiv" de Mark Twain


Într-o zi de vacanță eram în fața bibliotecii personale și mă întrebam ce carte să citesc. Am închis ochii și am decis să citesc prima carte pe care o voi atinge. Am luat-o în mână și am început să citesc. Cartea nu era voluminoasă, deci am terminat-o în aceeaşi seară.

În carte este vorba de faimosul Tom Sawyer. Mătușa lui, Polly, primește o scrisoare din partea unchiului Silas cu rugămintea...
de a-i trimite pe Tom și pe Huck să-l ajute la muncă. Tom voia să plece, dar știa că mătușa nu prea ar fi de acord. Atunci a dat impresia că refuză doar ca să o facă pe mătușă să insiste.

Seara s-a îmbarcat deja pe vapor alături de Huckleberry Finn. Înainte de plecare mătușa Polly i-a povestit lui Tom situaţia de la fermă. Silas avea două fiice și cea mică avea un admirator cu care Silas nu era de acord. Ca să îl convingă pe unchiul lui Tom, Jubider, adică admiratorul, se angajează la fermă şi ţine să dovedească că e demn de frumoasa tânără. Jubider avea un frate, Jake, care era criminal și despre care se credea că e mort, fiindcă nu a mai fost văzut de 7 ani. Pe vas cei doi prieteni observă ceva straniu: un om nu ieşea niciodată din cabină; inclusiv mâncarea îi era adusă la uşă. În timp ce Tom se gândea ce se întâmpla cu acel om, Huck se compara cu Tom: „Dacă ar avea de ales între o plăcintă și un mister Tom ar alege imediat un mister, pe când eu aș alege placinta”. Tom și Huck se costumează în chelneri și se duc să vorbească cu Jake.

Află de la el că posedă 2 diamante furate împreună cu încă 2 prieteni. El în loc să împartă diamantele, le fură și de la ceilalţi doi și acum este urmărit de foștii prieteni. El știe că tovarăşii se află pe vas și de aceea nu iese din cabină. Într-o seară decide să fugă, dar este observat de foștii tovarăşi și este urmărit. Jake ajunge până într-o pădure în spatele fermei unchiului Silas. Cei doi copii, Tom și Huck, îl urmăresc, la fel și Jim și Lem și Bud și Hal. Jim și Lem fiind niște tâlhari îl prind pe Jake și îl omoară furându-i diamantele. După furt, Bud și Hal, cei doi tâlhari doresc să îi înfrunte pe "amici" și să pună mâna pe diamante. Jim și Lem fiind mai puternici și mai experimentați reușesc să îi pună pe fugă fără mare efort.

Într-o zi unchiul lui Tom, Silas, e acuzat că l-ar fi omorât pe Jubider Dunlap. A fost arestat, dar în final a avut dreptul la un proces corect. După multe investigaţii făcute de Tom pe parcursul cărții îşi dau seama că diamantele erau chiar la Jubider și de fapt a fost omorât de tâlharii care voiau să pună mâna pe diamante. Tom a reușit să îl dezvinovățească pe unchiul lui care era într-o stare foarte proastă în închisoare; mă refer la faptul că nu putea dormi; și a câștigat două mii de dolari pentru returnarea diamantelor.

Titlul are o explicație foarte logică. Pe vas, Huck spune că dacă Tom ar avea de ales dintre un mister și o plăcintă, el ar alege misterul, de unde rezultă o personalitate de detectiv. În carte mi-a plăcut atitudinea de detectiv a lui Tom Sawyer și cred că din acest punct de vedere am un lucru în comun cu personajul, dar mi-a displăcut faptul că acțiunea se petrecea foarte repede și din punctul meu de vedere o carte polițistă care are ca obiectiv descoperirea unui mister ar trebui să dea mai multe detalii despre cazul respectiv. Recomand această carte celor care au citit mai mult și sunt introduși deja în "tainele" lecturii dacă doresc să se relaxeze, dar și celor care sunt la început fiindcă este o carte plăcută și ușor de citit.

3 comentarii:

Unknown spunea...

Multumesc mult.

Patry spunea...

Ai greșit la chestia cu își da seama ca diamantele erau la Jubiter, ci erau la Jake.

Unknown spunea...

Erau la Jake dar au fost gasite im ghetele luate de brace dunlap fratele lui jake