bursuc

bursuc

vineri, 10 februarie 2012

Radu Sechei: "Moby Dick" de Herman Melville



         Abia la câțiva ani după moartea lui Melville, romanul Moby Dick este redescoperit de public, recunoscându-i-se calitățile literare care i-au asigurat o popularitate crescândă ca una din creațiile cele mai importante ale literaturii universale. Romanul Moby Dick este povestea căpitanului Ahab, care urmăreşte să ucidă balena albă, din cauza căreia a pierdut un picior.
          Totul începe când un tânăr pe nume Ismael...
îşi face bagajele şi pleacă din Manhattan în oraşul New Bredford unde din intuiţie merge într-un han de lângă docuri. La barul hanului se întâlneşte cu Peter Coffin, numit şi Iona. Hangiul îi spune lui Ismael că nu mai sunt camere libere şi îl întreabă dacă doreşte să împartă patul cu un vânător de balene. Ismael acceptă propunerea. Mai târziu hangiul îl duce pe Ismael şi pe alţii într-o încăpere unde iau cina în aşteptarea vânătorului de balene. Dintr-o dată nişte marinari dau buzna în acea încăpere. Ismael s-a răzgândit să mai împartă patul cu vânătorul de balene şi a vrut să doarmă pe bancă. S-a culcat pe bancă, dar vântul rece de afară bătea exact pe spatele lui. A aflat de la Iona că Vânătorul vine din Mările Sudului şi cum îi era frig a mers în camera vânătorului înaintea chiriaşului. Când a ajuns vânatorul şi s-au atins din greşeală, amândoi s-au speriat. Hangiul a intrat în cameră şi i-a liniştit pe cei doi care mureau de frică. Ismael a aflat că pe căpitan îl cheamă Quequeg. S-au împrietenit şi au mâncat împreună.
          Dimineaţă au căutat o barcă ca să meargă la vânătoare de balene. Au urcat într-un vas care se numea Pequod, iar căpitanul vasului se numea Peleg, dar prefera să i se spună Ahab. Spre amiază ei au plecat la vânătoare. Scopul lor era să vâneze măreaţa balenă Moby Dick. În timp ce navigau au văzut o balenă, pe care au prins-o şi i-au tăiat gâtul. Din gâtul balenei au adunat câteva butoaie dintr-un lichid preţios pe care orice vânător de balene îl dorea. Ei au ajuns la o colonie de balene şi au dat  peste o navă al cărei capitan avea o mână de fildeş. Aşa au primit informţiile despre locul unde îl pot găsi pe Moby Dick. Au mers după indicaţiile căpitanului şi au văzut balena. Au legat-o cu 100  de sfori, dar balena parcă nu avea nimic.
Căpitanul Ahab şi-a pregatit un harpon mare şi a omorât balena cu el. El l-a răzbunat pe Starbuck care a fost mâncat de Moby Dick. Ahab a tăiat capul balenei şi a văzut că lichidul era diferit de al celorlalte balene. Apoi cei trei şi-au continuat călătoria şi au vânat alte balene.

Ismael este tipul omului mereu gata de o aventură pe mare. Titlul de Moby Dick vine de la balena ucigaşă care a luat vieţile multor marinari. Ea era vânată de toată lumea. Din punctul meu de vedere momentul de maximă tensiune din carte este atunci când apare Moby Dick şi lumea este în alertă pentru a prinde balena, dar cu 100 de sfori nu reuşesc să o rănească, iar căpitanul Ahab străpunge balena cu un harpon uriaş. În al doilea rând m-a impresionat curajul de care a dat dovadă Ismael pentru că ceilalţi erau obişnuiţi cu balenele, dar pentru Ismael era prima dată şi mărimea balenelor era copleşitoare.
Le recomand cartea şi altor cititori pentru că este o carte care te ţine mereu în suspans, o carte de aventuri pentru orice vârstă.

6 comentarii:

David spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
David spunea...

Frumos rezumat , m-a ajutat.

Unknown spunea...

Bravo autorilor acestui rezumat

Unknown spunea...

Multumesc pentru rezumat. M-a ajutat

Iza Sira spunea...

O întrebare. Cine este personajul principal?

Unknown spunea...

Ismael