bursuc

bursuc

joi, 9 februarie 2012

Tudor Oprean: "Ocolul pământului în 80 de zile" de Jules Verne


          După părerea mea, Jules Verne (8 Februarie 1828- 24 Martie 1905) a fost un scriitor foarte bun şi foarte popular, recunoscut prin cărţile lui din genul science fiction. Nu de mult am citit o carte scrisă de el, numita Ocolul pământului în 80 de zile, pe care a scris-o în anul 1873.
În această frumoasă carte este vorba despre un gentleman pe nume Phileas Fogg, un domn puţin ciudat, care frecventa...
Clubul Reformat din Londra. După ce si-a concediat valetul pentru că a încălzit apa pentru ras la temperatura de 84° Fahrenheit, in loc de 86° Fahrenheit, domnul Fogg îşi angajează un nou valet, pe nume Passepartout, un francez în vârstă de 30 de ani. Mai târziu, ajuns în Clubul Reformat, Phileas Fogg se aşează la masă ca să joace o partidă de whist cu prietenii săi. Se aduce vorba despre marele jaf de la Banca Londrei, din care hoţul a furat 55.000 de lire şi despre ziarul Daily Telegraph care descrie faptul că s-a deschis o nouă linie de cale ferată în India, care face posibilă călătoria în jurul lumii în 80 de zile. Cei de la club nu cred această ştire, dar Phileas Fogg crede şi face pariu cu ei pe 20.000 de lire că va reuşi să facă înconjurul lumii în acest timp. Ajunge acasă mai repede decât de obicei si îi dă vestea valetului despre călătorie. Passerpartout pregăteşte repede bagajele cât timp Phileas Fogg îşi pune mulţi bani într-o geantă. În scurt timp ei se îmbarcă în trenul care duce la Suez.
Ajung cu bine la Suez şi vor să se îmbarce în vaporul care merge spre Bombay, dar sunt urmăriţi de un detectiv pe nume Fix, care investighează cazul hoţului de la Banca Angliei şi care crede ca Phileas Fogg e hoţul. Pe vapor Fix se împrieteneşte cu Passepartout, sperând că aşa va afla mai multe despre stăpânul lui. Phileas Fogg i-a promis o sumă frumuşică de bani căpitanului dacă se va grăbi să ajungă la destinaţie, şi aşa au ajuns cu 2 zile mai repede în Bombay. Din Bombay ei iau trenul spre Calcutta dar, în timp ce mergeau află că nu este terminată calea ferată până la Calcutta, aşa că întreabă de un alt mijloc de transport. În scurt timp ei găsesc un indian care vinde un elefant cu doar 2.000 de lire şi Phileas Fog nu putea rata ocazia. După ce au luat elefantul, angajeaza un ghid care-i va duce până la Calcutta. În drumul lor întâlnesc nişte indieni parşi care vor să ardă o femeie pe rug deoarece legea lor spunea că dacă soţul murea înaintea femeii, aceasta trebuia arsă pe rug odată cu soţul. Ei se decid să o salveze pentru că aveau un avans de 2 zile în călătorie. Următoarea zi, în timpul nopţii (atunci avea loc sacrificiul) ei se gândesc cum să o salveze pe femeie, când lui Passepartout îi veni o idee. El vroia să se ducă şi să ia locul răposatului soţ al femeii şi astfel să îi sperie pe indieni şi să răpească femeia. Planul reuşeşte.
Apoi, se îmbarcă în vaporul spre Hong Kong împreuna cu Aouda, pe care o salvaseră şi care avea rude acolo. În Hong Kong Aouda află că rudele ei s-au mutat în Olanda, iar Fogg decide să o ia cu el în Europa. In Hong Kong află şi că vaporul care pleacă spre Yokohama va pleca mai târziu, astfel încât au timp să se plimbe. Fix nu a obţinut mandatul de arestare de care are nevoie ca să îl bage la inchisoare pe Fogg. În drumul lui, Passepartout se întâlneşte cu Fix şi amândoi află că vaporul care pleacă spre Yokohama, va ieşi mai repede din port. Passepartout trebuia să se duca să-i spună stăpânului său vestea, dar Fix nu-l lasă şi îl duce într-un bar unde îi dă de băut şi-l droghează cu opiu. Passepartout reuşeşte totuşi să se trezească şi să prindă vaporul, dar uită să-i spună şi stăpânului său. Phileas Fogg găseşte totuşi o barcă-pilot care îi duce în Shanghai şi de acolo pornesc în căutarea unui vapor care pleacă spre Yokohama. Ajunşi în Yokohama îl caută pe Passepartout şi-l găsesc într-un circ ambulant, încercând să-şi câştige bani pentru a se întoarce acasă.
De la Yokohama, traversează Pacificul până la San Francisco, iar de acolo iau un tren până la New York, unde află că vaporul care trebuia să-i ducă în Marea Britanie a plecat deja. Fogg începe să caute o alternativă pentru traversarea Atlanticului. El găseşte un mic vas cu destinaţia Bordeaux, si-l roagă pe căpitan să-i ducă până la Liverpool. Acesta refuză. Fogg mituieşte echipajul să se răscoale împotriva căpitanului şi preia conducerea vasului, dar după scurt timp rămân fără combustibil. Cu ultimii bani, Fogg cumpără vasul la un preţ foarte mare şi ordonă echipajului să dea foc la toate părţile de lemn ale acestuia. Prind viteză şi ajung la timp în Queenstown, iar de acolo iau trenul spre Londra.
Odată ajunşi în Londra, Fogg este arestat de catre Fix, dar acesta îl şi eliberează, pentru că a fost informat că hoţul a fost prins cu trei zile în urmă la Edinburgh. Întârziaseră cinci minute peste ora planificată, astfel încât a crezut că a pierdut pariul. Acasă la el îi cere scuze Aoudei pentru că a adus-o cu el, iar acum e sărac şi nu poate să îi ofere o viaţă îndestulată. Aouda îi marturiseste că îl iubeşte şi îl cere de soţ, iar Passepartout este trimis să aducă preotul. Passepartout află de la preot că datorită faptului că au călătorit înspre est, au câştigat o zi. Deci, nu era duminică cum credeau ei, ci era sâmbătă şi mai aveau timp să ajungă la club la ora stabilită. Passepartout a fugit cât de repede a putut ca să-i spună vestea stăpânului său. Ei pornesc imediat spre Clubul Reformat ajungând tocmai la fix pentru a câştiga pariul. Fogg se căsătoreşte cu Aouda şi călătoria în jurul lumii se termină cu bine.
Titlul reflectă exact subiectul cărţii, călătoria lui Phileas Fogg in jurul lumii în 80 de zile. Cel mai mult mi-a plăcut acţiunea şi modul în care Phileas Fogg rămânea calm chiar dacă se iveau probleme mari în calea lor. Totuşi cartea are şi un neajuns. Mi s-a părut că este prea scurtă. În călătoria lor ar fi putut avea parte de mai multe aventuri. În încheiere vreau să recomand această carte pentru toţi cei pasionaţi de aventură.

Un comentariu:

Unknown spunea...

Voi chiar stiti sa faceti un rezumat cap-coada. Bravo!!!